“Treća strana Hladnog rata” u Banju Luku, “Nasljeđe pepela” u Samobor

Naša trodnevna nagradna igra je završila. Dobitnici su Miroslav Ajder iz Banje Luke i Iva Ušćumlić Gretić iz Samobora. Čestitamo!

Tvrtko Jakovina pohađao je ljetni semestar 1992./1993. godine na Sveučilištu u Kansasu (University of Kansas, Lawrence KS), a završio ga je odličnim uspjehom (honour roll). Ovo je točan odgovor na naše drugo pitanje u trodnevnoj nagradnoj igri u kojoj dvoje dobitnika nagrađujemo publicističkim bestselerima u nakladi zaprešićke Frakture.

Točno je odgovorio Miroslav Ajder iz Banje Luke i njemu šaljemo knjigu Tvrtka Jakovine, “Treća strana Hladnog rata”.

Odgovor na prvo pitanje bio je ponešto kompliciraniji. Trebalo je ukratko prepričati sadržaj otkrića Tima Weinera, novinara nagrađenog Pulitzerovom nagradom za članak o tajnoj potrošnji Pentagona i CIA-e, na temelju kojeg je kasnije napisao i knjigu “Blank Check: The Pentagon’s Black Budget”. Weiner je, u međuvremenu, napisao još jedan bestseler, “Nasljeđe pepela: Povijest CIA-e”, i upravo ćemo tom knjigom nagraditi Ivu Ušćumlić Gretić iz Samobora, čiji nam se odgovor najviše svidio.

“Weiner je razotkrio tajne istraživačke projekte koji su provođeni bez znanja američkog Kongresa i Ministarstva obrane. Riječ je o projektu nastalom na temeljima Projekta Manhattan koji je počeo predstavljati zasebnu tajnu vladu sa zasebnim tajnim proračunom. Tajni proračun nikada nije objavljen, a predstavlja kršenje Ustava. Za vrijeme Reaganove administracije između 1981. i 1985. taj je supertajni proračun udvostručen, a Bushova je administracija podebljala proračun za dodatnih 25 posto. Weiner je dokazao da tajna vlada ilegalno raspoređuje fondove, stvara paralelnu liniju zapovijedanja u vojsci, provodi vlastite ratove i programe za kontrolu svemirom. Pokazao je i kako je Hladni rat doveo do stvaranja paralelne strukture upravljanja državom. Među programima koje je Weiner kritizirao i spominjao u seriji članaka navode se bombarder Stealth, satelitski sustav MILSTAR i slični nezamislivo skupi projekti. Weiner je ukratko opisao nevjerojatnu količinu moći nakupljene na jednome mjestu”, napisala je Iva u svom odgovoru.

Čestitamo dobitnicima, kao i svima vama koji ste sudjelovali u našoj nagradnoj igri – svi su, naime, bili točni!

Igrajte se s nama i dalje, jer uskoro stižu nova pitanja i nove nagrade!
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više