U Bolu na Braču od 26. do 28. kolovoza održava se pjesnički festival "Odvalimo se poezijom"

Šestu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, od petka 26. do nedjelje 28. kolovoza 2022. godine, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival „Odvalimo se poezijom“ koji je dio kulturne manifestacije 33. Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol

Large odvalimo se poezijom  pjesni%c4%8dki festival bol 2022.
Autorica ovogodišnjeg vizuala i plakata je Božidarka Brnas

Šestu godinu za redom, posljednjeg vikenda u kolovozu, od petka 26. do nedjelje 28. kolovoza 2022. godine, u Bolu na Braču održava se mali pjesnički festival „Odvalimo se poezijom“ koji je dio kulturne manifestacije 33. Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol. Autore i goste u Bolu očekuju tri dana poezije, druženja i razgovora u posebnom ambijentu na mjestima na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža.

Festival nastavlja ideju poticanja susreta među različitim autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik, te koristeći otočke lokalitete i prirodu kao gradivne elemente pjesničkog susreta.

 

Olja Savičević Ivančević (Foto: Nikola Kuprešanin)

Festival započinje u petak 26. kolovoza u 20 sati u Teatrinu "Dva ferala" programom "Glasovi sa škoja" u kojem gostuju dvije bračke pjesnikinje mlađe generacije koje pišu na bračkoj čakavici, Silvija Buvinić iz Pražnica i Ivona Džimbeg iz Pučišća. Iste večeri, u petak 26. kolovoza u 21 sat u Teatrinu "Dva ferala" u programu "Parvo liga" gostovat će naša cijenjena pjesnikinja i prozna spisateljica Olja Savičević Ivančević koja će u Bolu predstaviti svoju poeziju, ponajviše iz posljednje knjige "Divlje i tvoje" (Fraktura, 2020.). U ovom gostovanju organizatori festivala osvrnut će se na cijeli pjesnički opus ove autorice, uz naglasak i na izbor pjesama u prozi "Standardan život" (Fraktura, 2021.). Poezija i proza ove autorice prevođena je na mnoge svjetske jezike, a romanima "Adio kauboju" i "Pjevač u noći" postigla je velike uspjehe. Pred objavom je i njezin novi roman "Ljeta s Marijom".

U subotu 28. kolovoza u 11 sati u ambijentu Kuće u kući, bolskog graditeljskog fenomena, održat će se program "Čekoju me drugi sni", pjesnički hommage bolskoj umjetnici i slikarici Tonki Petrić. Predviđeno je čitanje poezije Tonke Petrić iz knjiga "Lišaj i amen" i "Tomašni svit", uz osvrt na život i stvaralački senzibilitet umjetnice.

Nadalje, u subotu 28. kolovoza u 18 sati na programu je radionica poezije za djecu "Slikopjesme - vizualna poezija" u Domu kulture u Bolu koju će voditi Nada Topić, pjesnikinja, knjižničarka i znanstvenica, autorica osam knjiga poezije, kratke proze, romana, monografije o splitskoj knjižari Morpurgo. Svestrana solinska autorica koja djeluje na više područja u književnosti ove će godine u Bolu biti posvećena prenošenju znanja najmlađima i poticanju dječje kreativnosti.

U večernjem dijelu programa u subotu 27. kolovoza u 20 sat u Teatrinu "Dva ferala" u programu "Novi glasovi" pjesnikinja Katarina Kate Brajdić predstavit će svoj rukopis "Prečaci" koji će uskoro biti objavljen u izdanju nakladničke kuće MeandarMedia. Katarina Kate Brajdić novo je ime hrvatske poezije, književnosti je pristupala s različitih strana, kao književna kritičarka i kroz pedagoški rad, danas djeluje kao jedna od organizatorica Festivala europske kratke priče, a u Bolu se prvi puta predstavlja samostalno kao pjesnikinja.

 

Ivica Jakšić Čokrić Puko (Arhiva Kalibar festivala)

Središnji program u subotu 27. kolovoza u 21 sat u Teatrinu "Dva ferala" praizvedba je poetsko-dramskog performansa pisca i redatelja Ivice Jakšića Čokrića Pukota, naslovljenog "Isuse blaga i ponizna srca – molitva suprotiva svemu i svemu ča je suprotiva svemu", izvanrednom tekstu na bolskoj čakavici kojeg će bolski umjetnik prvi puta izvesti s nekoliko članova svojeg dramskog ansambla. Nakon praizvedbe predviđen je kratki razgovor s redateljem, uz napomenu da gosti i posjetitelji mogu priložiti "milostinju koja je namijenjena razvoju bolskog turizma". Ivica Jakšić Čokrić Puko angažirani je umjetnik iz Bola, pjesnik, prozni i dramski pisac, slikar, kipar, autor koji iz godine u godinu fascinira širinom djelovanja u umjetnosti, a za sebe voli reći da je "borac protiv turizma, fašizma, demokracije i Coca–Cole".

U nedjelju 28. kolovoza festival završava jutarnjim programom u 11 sati u Cafe baru KALA "Šumski panel: Putovanje od teksta do knjige - samizdat, (ne)poznat" u kojem će autori razmijeniti iskustva o načinu objavljivanja svojih knjiga i izdanja, opisati korake od pisanja do prvog objavljivanja, te će odgovarati na pitanja gostiju. Program je namijenjen svim autorima i sudionicima.

Idejna začetnica malog pjesničkog festivala "Odvalimo se poezijom" je Sanja Baković. Autorica ovogodišnjeg vizuala i plakata je Božidarka Brnas.PETAK, 26. KOLOVOZA 2022.


GLASOVI SA ŠKOJA


20 sati – Teatrin "Dva ferala"
Otočke pjesnikinje: Silvija Buvinić i Ivona Džimbeg
Moderiraju: Ivana Bošković i Sanja Baković


PARVO LIGA


21 sati – Teatrin "Dva ferala"
Olja Savičević Ivančević
Lica pjesnikinje
Moderira: Sanja BakovićSUBOTA, 27. KOLOVOZA 2022.


11 sati – Kuća u kući
Čekoju me drugi sni
Pjesnički hommage bolskoj umjetnici Tonki Petrić
Svi sudionici i gosti


SLIKOPJESME – RADIONICA VIZUALNE POEZIJE ZA DJECU


18 sati – Dom kulture
Voditeljica: Nada Topić


NOVI GLASOVI


20 sati – Teatrin "Dva ferala"
Katarina Kate Brajdić
Predpromocija rukopisa "Prečaci"
Moderira: Sanja Baković
(uz gošću Olju Savičević Ivančević)


GLASOVI SA ŠKOJA


21 sati – Teatrin "Dva ferala"


PRAIZVEDBA
Ivica Jakšić Čokrić Puko
ISUSE BLAGA I PONIZNA SRCA
MOLITVA SUPROTIVA SVEMU I SVEMU ČA JE SUPROTIVA SVEMU
Poetsko – dramski performans
Kratki razgovor s redateljem

(Milostinja koja se skupi namijenjena je razvoju bolskog turizma)NEDJELJA, 28. KOLOVOZA 2022.


ŠUMSKI PANEL


11 sati – Caffe Bar KALA
Putovanje od teksta do knjige – samizdat, (ne)poznat
Svi sudionici

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više