U novom trileru Marija Šoštara sovjeti na Balkanu love američku špijunsku podmornicu

“U srcu komunizma“, romanu koji je objavila nakladnička kuća Funditus, zamjenik generalnog direktora KGB-a pokušava uloviti prebjega generala Ivanova. U pitanju je četvrti krimić, odnosno triler Marija Šoštara, inače njegov peti objavljeni roman

Big 1092 3429

Godine 1983. američka špijunska podmornica ulazi u Crno more, pred samu obalu SSSR-a kod Odesse, kako bi “otela“ generala Ivanova kojem je namjera prebjeći na američku stranu. Namještena otmica uspijeva i podmornica kreće u pravcu Bospora, no čamac s kojeg je general otet prerano je otkriven, pa Sovjetska mornarica mobilizira sve svoje snage, kreće u potragu za podmornicom i uspije s Turskom dogovoriti blokadu Bosporskog prolaza kako bi spriječila prolazak podmornice.

Mala špijunska podmornica, koja se sad skriva u ušću Dunava, nema izlaza i posada odlučuje kako je najbolja opcija Dunavom se probiti do Austrije. Kreću na put preko Rumunjske i Bugarske, nakon toga ulaze u Jugoslaviju. Istovremeno, generalpukovnik Kovčenko, zamjenik generalnog direktora KGB-a, počinje detaljnu istragu i dolazi do zaključka kako general Ivanov nije bio otet već je prebjegao Amerikancima. Zapovijeda hapšenje generalove obitelji...

Tako počinje peti roman Marija Šoštara, “U srcu komunizma“, inače njegov četvrti triler, koji je nedavno objavila nakladnička kuća Funditus uz potporu Ministarstva kulture. Mario Šoštar rođen je 1973. godine u Hrvatskoj, a veliki dio života proveo je u Njemačkoj. Kako je nekoliko godina radio u turbulentnom Afganistanu, za tvrtku koja pruža usluge koalicijskim snagama, to mu je dijelom odredilo i životni put kao piscu - činilo se prirodnim da odabere žanr krimića i trilera.

 

Dosad je napisao pet romana: najprije krimić/triler “Mikrofilm” (2012), u kojem se prvi put pojavljuje njegov akcijski junak i međunarodni tajni agent Mario Beck, potom financijski triler “Državni prijatelj broj 1“ (2013), zatim opet krimić o Mariju Becku “Element“ (2014) i jedan ljubavni roman, “We come one!“ (2014). Iako također triler, “U srcu komunizma“ za glavnog junaka nema Marija Becka, no Šoštar kaže kako se svojem junaku planira vratiti u trećem nastavku svoje “nacističke trilogije“.

 

Od pet romana, četiri su dakle krimići i trileri. Što mu je toliko privlačno u tom žanru? “Oduvijek me privlačila tematika krimića i trilera, tajanstveni zapleti i avanture, odgonetanje rješenja u napetim situacijama i slično. I, naravno, neočekivani preokret koji dovede do potpuno drugačijeg raspleta“, odgovara Mario Šoštar.

“U srcu komunizma“ pisao je oko tri mjeseca, a trebalo je, kaže, dobro uklopiti realnost s fikcijom. Pisci krimića i trilera znaju da je najvažnije da njihovi zapleti, koliko god bili nevjerojatni, djeluju uvjerljivo. Kod ovoga romana izazov je bio u tome da Šoštar pokaže kako je doista moguće da se podmornica kriomice probija od Rumunjske do Austrije u vrijeme hladnoga rata, kad je najveći plovni dio toka Dunava bio iza željezne zavjese.

Dok piše svoje krimiće i trilere, Šoštar se obilato koristi vlastitim iskustvom jer je mnogo putovao, a ostatak detaljno istražuje. Dok piše, kaže, uspije i sebe zabaviti jer na početku pisanja ne zna kako će se radnja odvijati, a kamoli kako će završiti. “Pišući istovremeno otkrivam i ono što na početku pisanja nisam znao da će se dogoditi“, objašnjava.

 

Reakcije na njegove dosadašnje romane izuzetno su dobre. Čitatelji mu se redovito javljaju, a najčešće mu kažu kako nisu mogli zaspati dok roman nisu pročitali do kraja i, naravno, u komadu.

 

Mario Šoštar trenutno piše novi roman, vjeruje da bi s pisanjem mogao biti gotov za tri do četiri mjeseca, što znači da bi knjiga mogla biti objavljena do kraja godine. Radni naslov je “Projekt 1000-100-1-0“. (N. K.)

Uzbudljivi triler “U srcu komunizma“ možete kupiti u knjižarama TISAKmedije, u online dućanu Superknjižare i na stranici policaknjiga.com

Linkovi za kupovinu:

Superknjižara
www.superknjizara.hr/

Policaknjiga.com
www.policaknjiga.com/knji%C5%BEevnost/u-srcu-komunizma/


Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više