U Zagrebu 17. ožujka gostuje izraelski pisac Amos Oz

Autor “Priča o ljubavi i tmini” bit će gost tribine u zagrebačkom kinu Europa, a tom će prilikom promovirati i svoj novi, kratki roman “Iznenada u dubini šume”, suvremenu bajku o hrabrosti i prijateljstvu, o snazi da se krene protiv svih zakona i običaja u potrazi za istinom i drugačijim svijetom

Big 209 756

Selo je bilo na kraju svijeta, tužno i sivo, u njemu su odavno nestale sve životinje, odrasli su o tome šutjeli, a djeci je bilo bolje da i ne pitaju previše. Ako bi bila previše znatiželjna, mogla su poput Nimija oboljeti od njištalice. U selu u kojem djeca odrastaju nikada ne vidjevši i ne čuvši nikakve životinje, o kojima pričaju mlada učiteljica i stari ribar, tek se pretpostavlja da je sve životinje odveo čudovišni Nehi koji svake noći kruži selom. Međutim, djevojčica Maja i dječak Mati s tim se ne žele pomiriti te odluče otići u mračnu šumu koja okružuje selo i pronaći duha i životinje.

“Iznenada u dubini šume” novi roman slavnog izraelskog pisca Amosa Oza, autora bestselera “Priča o ljubavi i tmini”, suvremena je bajka o hrabrosti i prijateljstvu, o snazi da se krene protiv svih zakona i običaja u potrazi za istinom i drugačijim svijetom. “Iznenada u dubini šume” mala je knjiga koja postavlja velika pitanja, bajka izvanrednih opisa i atmosfere kakvu može napisati samo veliki majstor, knjiga koja nas tjera da iznova pogledamo oko sebe i još dugo razmišljamo o sebi samima.

Upravo će nju u Zagrebu, 17. ožujka, osobno promovirati sam pisac, koji u Hrvatsku dolazi na poziv svog nakladnika Frakture. S Amosom Ozom, uz simultani prijevod, razgovarat će Srećko Horvat, upravo 7. ožujka, u 19 sati, u kinu Europa. Besplatne ulaznice za tu tribinu mogu se podići od 8. ožujka na blagajni kina u Varašavskoj 3.

Amos Oz rođen je kao Amos Klausner 4. svibnja 1939. u Jeruzalemu. Odrastao je u Jeruzalemu u Ulici Amos u četvrti Kerem Avraham, u kojoj je smještena radnja najvećeg broja njegovih romana. Ozovi su stavovi izrazito pacifistički u sferi politike i socijalnodemokratski u sferi socijalne ekonomije. Jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba nakon Šestodnevnog rata. Učinio je to još 1967. u članku “Zemlja naših predaka” u novinama Davar.

Jedan je od utemeljitelja pokreta Peace Now i danas jedan od najvažnijih suvremenih intelektualaca. Objavio je 19 romana, a djela su mu prevedena na više od 40 jezika te je dobitnik brojnih nagrada. Njegov autobiografski roman “Priča o ljubavi i tmini” bio je bestseler diljem svijeta, a u Hrvatskoj je doživio tri izdanja. Njegov najnoviji, kratki roman inspiriran je bajkama koje je Ozu kao dječaku pripovijedala majka.
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više