Upoznajte 'Mikrofilm', napeti špijunski triler domaćeg autora Marija Šoštara

Glavni junak upravo objavljenog "Mikrofilma" je tajni agent Mario Beck koji kreće u potragu za sestrom Martinom. Nju je otela neonacistička organizacija, opasni Četvrti Reich koji se želi dočepati tajanstvenog mikrofilma i zavladati svijetom...

Big 507 1677

Usred bijela dana, ispred klinike u Göttingenu, oteta je Martina Beck. Slučaj dobiva kriminalistički inspektor Michael Marx, ali Mario Beck, brat otete Martine, kreće u potragu za sestrom nakon dogovora sa Saveznom obavještajnom službom Njemačke koja sumnja kako su otmičari najvjerojatnije u krugovima Četvrtog Reicha. Mario tako igrom slučaja otkriva gdje mu je sestra i ujedno postaje suradnik privatne obavještajne agencije koja je također, već dulje vrijeme, na tragu Četvrtog Reicha.

Četvrti Reich neonacistička je organizacija koja želi tajanstveni mikrofilm na kojem su, navodno, spremljeni podaci o velikim količinama zlata pohranjenima u švicarske banke još za vrijeme Drugog svjetskog rata. Cilj je Viertes Reicha unovčiti zlato i ponovno uspostaviti nacističku diktaturu u Njemačkoj, ali i čitavoj Europi. Beckova potraga za sestrom protegnut će se preko nekoliko kontinenata, a da bi je pronašao morat će i sam postati član opasne nacističke organizacije. Iako mu na tajnom zadatku pomažu Interpol i Savezna obavještajna služba Njemačke, ispostavlja se da je Četvrti Reich opasna hidra koju nije nimalo lako zaustaviti...

To je ukratko sadržaj "Mikrofilma", prvijenca Marija Šoštara, po žanru kombinacija krimića i špijunskog romana, a u kojem autor, koji živi u Kominu, zamišlja što bi se dogodilo da Treći Reich ipak nije bio sasvim poražen u Drugom svjetskom ratu, nego se zapravo dobro pripremio za godine koje dolaze. Šoštar je svoj roman počeo pisati prije čak 17 godina, 1995. godine, potom ga je nastavio pisati 2001., a dovršio dvije godine poslije. Inače, Mario Šoštar rođen je 1973. godine u Hrvatskoj, ali je veliki dio života proveo u Njemačkoj. Posljednjih pet godina nalazi se u Afganistanu, gdje radi u tvrtki koja pruža usluge koalicijskim snagama.

"Po završetku je roman bio sasvim drugačiji nego što sam to prvotno zamišljao. Za vrijeme prekida pisanja neko sam vrijeme malo proučavao povijest nacizma u Njemačkoj, u kojoj sam živio 10 godina, kao i Drugi svjetski rat, pa su iz tog proučavanja niknule neke teme i našle se u romanu", objašnjava nam Šoštar koji je roman odlučio objaviti u vlastitoj nakladi, a distribuira ga Izdavačko društvo Katarina Zrinski iz Varaždina.

Cijena romana tvrdog uveza koji ima 294 stranice iznosi 135 kuna. Autor planira tiskati i meko izdanje koje će se moći nabaviti u svim knjižarama, dok će se prva naklada početi prodavati preko web stranice distributera (www.kz.hr), kao i u elektronskom formatu preko portala eknjizara.vip.hr, u idućih 7 do 10 dana. Knjiga se također može naručiti i putem kontakt obrasca na autorovoj web stranici www.mariosostar.com, a sve dodatne informacije mogu se dobiti i e-mailom koji se također može poslati preko Šoštarove web stranice.

Odakle mu inspiracija za roman? Je li likove možda "pronašao" u dalekom Afganistanu ili na brojnim putovanjima, s obzirom da je posjetio Tajland, Indiju, Sjedinjene Američke Države, a Europu je proputovao uzduž i poprijeko - od Rovaniemia na sjeveru do Atene na jugu, od Madrida na zapadu do Sofije na istoku?

"Civilni sam djelatnik za jednu američku kompaniju koja je logistički partner američkoj vojsci, ili kako bi se plemenitije reklo, podržavam koalicijske snage u borbi protiv terorizma. Afganistan nije bio baš nikakva inspiracija za pisanje 'Mikrofilma', ali je inspiracija za njegov nastavak, s obzirom da će se veliki dio radnje novog romana, koji ću uskoro početi pisati, odvijati u Afganistanu, a bit će tematski vezan upravo za 'Mikrofilm'", objašnjava nam autor.

"Mikrofilm" je, naime, Šoštarov peti roman. Počeo je pisati s 13 godina, i to znanstveno-fantastične priče, a sa 17 godina već je imao napisan cijeli pustolovni roman. Dosad je, s "Mikrofilmom", ukupno napisao pet romana. Prethodna četiri čekaju na obradu i sređivanje, odnosno četvrti po redu od tih pet napisanih trenutno je na lekturi i uskoro će biti spreman za objavu.

"Od četiri neobjavljena romana jedan je pustolovni, drugi je obiteljska saga čija se radnja proteže kroz čitavo stoljeće, potom je tu jedan pustolovni triler i jedan ljubavni roman. Roman koji je trenutno na lekturi i čeka objavu bavi se temom financijskog inženjeringa u Hrvatskoj, koji je bio vrlo popularan 1992. i 1993. godine, a nosi naziv 'Novac - Državni Prijatelj Broj Jedan'", kaže Šoštar.

Kad je uz posao i putovanja stigao napisati sve te romane? "S obzirom da sam 'Mikrofilm' pisao dosta dugo, ne sjećam se više kad sam ga pisao i kako, ali mislim da se uvijek našlo slobodnog vremena. Kad netko nešto želi napraviti, onda za njega ne postoji izgovor: ja nemam vremena za to. Za sve se može naći vremena, ako se hoće", objašnjava.

U kojem liku iz "Mikrofilma" ima najviše njega, koji mu je junak najdraži? "U liku Marija Becka ima me djelomično; Mario je dobio neke moje karakteristike, no on ima svoj život i nije moja preslika. Što se ostalih likova tiče, 'blizak' mi je Viktor Ericssen, voditelj europskog ogranka agencije Connery-Larson, koja regrutira Becka kako bi uz njegovu pomoć otkrila tajne planove nacista. Viktor je tajanstven, smiren i precizan“, otkriva nam Mario.

Uzora u pisanju nema, jer se okušao u različitim žanrovima, a i čita knjige različite tematike. Voli, kaže, trilere i romane špijunske tematike, a u posljednje vrijeme najviše čita djela Johna Grishama i Clivea Cusslera. Od Grishama je pročitao gotovo sve romane, osim posljednja dva, no i oni će uskoro doći na red, a uz njega i Cusslera voli i Roberta Ludluma, Sidneyja Sheldona, H. G. Konsalika. Od domaćih autora preferira "klasike" poput Eugena Kumičića i Augusta Šenoe, a posebno voli Šenoinu "Seljačku bunu" koju smatra vrhunskim djelom hrvatske književnosti.

Više od Mariju Šoštaru doznajte na njegovoj web stranici www.mariosostar.com
 

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više