Ženski pjesnički blok na Besplatnim elektroničkim knjigama: Adamović, Benić, Derkač, Kos Lajtman, Šćavina, Topić, Vidaić

Besplatne elektroničke knjige upravo su objavile sedam novih besplatnih pjesničkih naslova nagrađivanih hrvatskih autorica. Ženskim pjesničkim blokom s čak sedam novih naslova projekt BEK premašio je brojku od 300 objavljenih naslova, dok se broj objavljenih hrvatskih autorica i autora popeo na 150

Large %c5%beenski pjesni%c4%8dki blok 2022

Zahvaljujući financijskim potporama Grada Zagreba i Ministarstva kulture i medija RH Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige (BEK) ovogodišnji ženski pjesnički blok sa sedam novih naslova: "Sunce na šalteru" Julijane Adamović, "Balada o neizrecivom" Gordane Benić, "Ugovor s prašinom" Lane Derkač, "Lunule" Andrijane Kos Lajtman, "Ornamenti pada" Tomice Šćavine, "Bezbroj i druge jednine" Nade Topić i "Mehanika peluda" Martine Vidaić. S ovim naslovima zainteresiranim čitateljima besplatno je dostupna ukupno 271 elektronička knjiga od 305 dosad objavljenih, a broj objavljenih hrvatskih autorica i autora popeo se na 150.

 

Julijana Adamović

"Sunce na šalteru" Julijane Adamović zasad je jedina pjesnička knjiga te ugledne i nagrađivane prozne autorice.  Zbirka je niz mahom ljubavnih poslanica neimenovanom Njemu, poduprtih metaforom, ironijom i diskretnim, ali zamjetnim društvenopolitičkim žaokama. "Sunce na šalteru" ovu prozaisticu otkriva i kao vještu, nepretencioznu pjesnikinju koja ne zazire niti od emocije niti od angažmana, premda uvelike daje prednost onome prvom. Time vraća poeziju u komorno, intimno, odakle poezija obično i kreće u svijet ispunjen parolama i kompleksnim odnosima podložnijima proznom izričaju.  

 

Gordana Benić

Po mnogima prijelomna zbirka u stvaralaštvu Gordane Benić "Balada o neizrecivom" ne iznevjerava očekivanja izazvana naslovom – u mjeri u kojoj je to uopće moguće. Taj canto general napisan je i objavljen u godinama u kojima su zacrtane mnoge od odrednica prve četvrti 21. stoljeća, a koja se već bliži svojem kraju. Čitatelje može opravdano podsjetiti na bilo što od sljedećeg: lirski dnevnik, dnevnik učenja i spoznaje, panoramski pregled stanja znanosti, vremensku lentu budućnosti s kraja nekog astronomskog izdanja, pokušaj stvaranja svemira u okvirima korica knjige. Najtočnije je reći da je "Balada o neizrecivom" kombinacija svega navedenog, začudan i osebujan tekst u kojem je lako uživati.

 

Lana Derkač

"Ugovor s prašinom" Lane Derkač opsežan je i dubinski uvid u poetiku ugledne i utjecajne pjesnikinje; zbirka koja svakako može poslužiti i kao uvod i kao rezime autoričine poetike. Bogata slikovitost i metaforika, ravničarska melankolija, komorni ugođaji malih zatvorenih prostora, svitanja i sumraci, intimizam i kozmopolitizam neka su od obilježja ove, na više razina dojmljive, poezije.

 

Andrijana Kos Lajtman

Andrijana Kos Lajtman, uspješna pjesnikinja i književna stručnjakinja, stvaralački se trudi dokazati i raznovrsnošću stilskih pristupa koje primjenjuje u različitim knjigama. Relativno rana zbirka "Lunule" iz 2012., nagrađena "Dobrišom Cesarićem", jezično je vrlo razigrana, ritmički skakutava te obiluje referencama na druge knjige i reakcijama na njih. "Lunule" će pružiti užitak svakom čitatelju-istraživaču.

 

Tomica Šćavina

Zbirka poezije psihologinje, predavačice kreativnog pisanja i autorice triju romana Tomice Šćavine, "Ornamenti pada" probrani su skup otvorenih pjesničkih komada čija kratkoća i istovremena metaforička gustoća prizivaju, doista, svojevrsne jezične ornamente - ali bez kiča. Njih čitatelj može rasplitati na više načina, ovisno o vlastitom iskustvu i kutu iz kojeg prilazi tekstu.

 

Nada Topić

Koliko puta treba preklopiti list papira pa da se stigne do Mjeseca? "Bezbroj i druge jednine", treća pjesnička zbirka Solinjanke Nade Topić, autorice zapaženih zbirki "Otac" i "Sestra", svojim domišljatim konceptom teži k ispunjenju obećanja beskonačnosti iz naslova. Autorica se ipak zaustavlja na dohvatljivom broju deset i ispunjava tako zacrtani prostor cijelim univerzumom likova i priča, mitoloških, povijesnih i zemljopisnih blaga. Tako dokazuje da je i najmanji djelić svijeta više nego dovoljno velik za bujanje  svijesti i mašte.

 

Martina Vidaić

Prva dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić za najbolju pjesničku knjigu u dvogodišnjem razdoblju, "Mehanika peluda" Martine Vidaić treća je u nizu hvaljenih zbirki ove autorice. To je pregnantna, aktualna i uspješno izvedena studija svakodnevice i ljudske situacije, majstorski tečaj stavljanja u tuđu kožu, album višeglasnih sastavaka u kojima autorica izdiže tihe vapaje raznih osoba i poluosoba na visinu poetske ispovijesti.

Objavom novog bloka čitateljima su na mrežnim stranicama projekta na raspolaganju 232 naslova hrvatskih autorica i autora, a čak 132 pjesničke su zbirke i izbori iz pjesničkih opusa. Samo tijekom prošle godine naslovi suvremene hrvatske poezije čitani su 68.869 puta, dok su u zadnjih 20 godina čitani 690.919 puta. Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. (N. K.)

Nk logo mono

Podržite Najbolje knjige: tražimo mecene!

Čitajte svježe.

Prijavite se na naš newsletter i redovno ćemo vam na vašu e-mail adresu slati slasne porcije najsvježijih književnih recenzija i članaka iz svijeta Najboljih knjiga.

Prijava na newsletter

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više