Large isaac bashevis singer licensing

Isaac Bashevis Singer

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

Isaac Bashevis Singer rođen je 11. studenoga 1902. godine u židovskoj obitelji u selu Leoncin u blizini Varšave. Otac mu je bio hasidski rabin, a majka kći rabina iz Biłgoraja. Njegova sestra Esther Kreitman (1891–1954) i brat Israel Joshua Singer (1893–1944) također su bili pisci. Obitelj se 1908. preselila u Varšavu, u stan u ulici Krochmalna gdje je njegov otac u židovskoj četvrti služio kao rabin. Jedinstvenu atmosferu prijeratne Krochmalne ulice u kojoj je odrastao Singer je opisao u brojnim pričama i romanima. Godine 1917. obitelj se razdvojila zbog ratnih okolnosti, Singer se s majkom i bratom preselio u majčin rodni grad Biłgoraj. Tamo je pohađao židovske vjerske škole i pripremao se za poziv rabina, ali prekida školovanje prije završetka. Nakon toga kratko vrijeme podučava hebrejski, a onda se 1923. godine vraća u Varšavu i posvećuje pisanju. Svoj prvi roman “Sotona u Goraju” objavio je 1935. u nastavcima u časopisu Globus koji je sam pokrenuo. Roman je napisao i objavio na jidišu, kao i sve svoje kasnije knjige.

Godine 1935., četiri godine prije nacističke invazije, Singer je emigrirao u SAD. Nastanio se u New Yorku i počeo raditi kao novinar i kolumnist za The Forward, novine koje su izlazile na jidišu i u kojima je surađivao do kraja života. U The Forwardu je u nastavcima objavio i mnoge svoje romane. Prvi su serijalizirani “Moskatovi”, epski roman od 700 stranica koji je urednik u jednom trenutku odlučio prekinuti, ali je na zahtjev čitatelja popustio i pozvao Singera da nastavi slati nove nastavke. Serijal je izlazio u drugoj polovici četrdesetih, da bi se knjiga na engleskom jeziku pojavila 1950. godine. Sve veću popularnost izvan židovskog kulturnog kruga Singer stječe sredinom pedesetih kad njegove priče počinju izlaziti u najvažnijim američkim literarnim časopisima. Te su priče 1957. godine objavljene u knjizi “Gimpel Luda i druge priče”, a veliku ulogu u tom procesu odigrao je Saul Bellow, još jedan američki nobelovac židovskog porijekla. On je za The Partisan Review 1953. godine preveo na engleski naslovnu priču iz knjige te vrlo pohvalo pisao i govorio o Singeru kao piscu.

U šezdesetima i sedamdesetima Singer objavljuje dvadesetak proznih knjiga među kojima su i naslovi po kojima je danas najpoznatiji, romani “Mađioničar iz Lublina” (1960), “Rob” (1962) i “Neprijatelji, ljubavna priča” (1972), te knjige priča poput “Kafkin prijatelj i druge priče” (1970) i “Kruna od perja”, za koju je 1974. godine dobio najveću američku književnu nagradu The National Book Award. Nakon što je 1978. primio Nobelovu nagradu za književnost, Singerova se djela prevode na sve svjetske jezike, pa tako i u Jugoslaviji u kojoj su osamdesetih godina prošlog stoljeća objavljene gotovo sve važnije njegove knjige, a sarajevska izdavačka kuća Svjetlost tiskala mu je i Izabrana djela u osam knjiga.

Godine 1977. Singer se preselio u Surfside, grad u predgrađu Miamija, gdje se, kao i u New Yorku, kreće uglavnom unutar židovske zajednice. Tamo i umire 24. srpnja 1991. godine. Roman "Sjene nad Hudsonom" nakon serijaliziranja u The Forwardu na jidišu je objavljen 1957. godine, ali je engleski prijevod izašao tek nakon Singerove smrti 1998. godine i predstavljao je velik književni događaj u Americi. Premda je izvrsno govorio hebrejski, poljski i engleski, Singer je sva svoja djela napisao na jidišu, svom materinjem jeziku, i smatra se najvećim piscem tog jezika. Budući da je vrlo blisko surađivao sa svojim prevoditeljima s jidiša na engleski i autorizirao svako englesko izdanje, prva izdanja njegovih knjiga na engleskome danas imaju status drugog originala. Singerov opus uključuje više od trideset proznih knjiga, velik broj autobiografskih i esejističkih knjiga te dvadesetak knjiga za djecu.

Foto: Chuck Fishman

Naslovi

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više