Large 3 format43

Annie Ernaux

FRANCUSKA

Annie Ernaux provela je djetinjstvo i mladost u Yvetotu u Normandiji. Radila je kao profesorica književnosti u školama, te u Nacionalnom centru za obrazovanje na daljinu (CNED). Živi u Cregyju u departmanu Val-d'Oise. Žanr autofikcije određuje njezin opus i osigurava joj važno mjesto u suvremenoj svjetskoj književnosti. Objavila je više od dvadeset djela, od kojih u hrvatskom prijevodu: "Samo strast" (Vuković&Runjić, 2002.), "Mjesto" (Disput, 2008.), "Jedna žena" (Kulturtreger & Multimedijalni institut, 2021.) i "Događaj" (Kulturtreger & Multimedijalni institut, 2021.).

Fotografija: Olivier Roller

Naslovi

Povezani sadržaj

Large photo catherine h%c3%a9lie  gallimard 2 filter

Film Annie Ernaux: sjetna priča o jednom braku, 'kompromitantnom kompromisu'

Na nedavnom zagrebačkom Human Rights Film Festivalu premijerno je prikazan dokumentarac ovogodišnje dobitnice Nobelove nagrade za književnost. "Godine super osmice" režirali su majka i sin Ernaux, prebirući po obiteljskim snimkama koje je deset godina snimao suprug i otac Philippe Ernaux

"Pokušavam ne razmišljati o majčinoj nasilnosti, njenim izljevima nježnosti, prigovaranju, samo kao o karakternim osobinama, nego ih i uklopiti u njezinu povijest i njezine društvene prilike. Taj način pisanja koji, smatram, teži istini, pomaže mi da umaknem zatvorenosti i zakučastosti osobnog sjećanja, otkrivanjem nekog općenitijeg značenja. Ali osjećam da se nešto u meni opire, želi zadržati od majke skroz čuvstvene slike, nježnost ili suze, ne dajući im nikakav smisao."

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više