Large derek

Derek Walcott

SVETA LUCIJA

Derek Walcott rođen je 23. siječnja 1930. u Castriesu, glavnom gradu karipskog otoka St. Lucia, nekadašnje britanske kolonije, koji pripada skupini Windward Islands u sklopu Malih Antila. Pjesme je počeo pisati u 14. godini. U 19. godini objavio je, u vlastitoj nakladi, prvu zbirku pjesama. Odrastao je u metodističkoj obitelji. Otac mu je bio učitelj, umrlo je vrlo mlad u vrijeme kad je Walcottu bilo samo godinu dana. Djetinjstvo je proveo uz strogu i odlučnu majku. Fakultet je 1954. završio u Kingstonu na Jamaici gdje je studirao francuski, latinski i španjolski.
Godine 1959. nastanio se na Trinidadu. Tamo je osnovao Trinidad Theatre Workshop, kazalište koje je vodio sve do 1976. S obzirom na pretke s majčine i očeve strane afričkog je, engleskog i nizozemskog porijekla. Godine 1976. razveo se od žene Margaret s kojom ima dvije kćeri. Ponovno se oženio i ponovno rastao. Za svoj književni rad 1992. primio je Nobelovu nagradu. Preminuo je 2017. godine.

Naslovi

Povezani sadržaj

Large derek

PROZOR U POEZIJU Derek Walcott: Ljubav nakon ljubavi

U Walcottovoj poeziji, kako je zapisao Luko Paljetak u pogovoru zbirci koju je preveo, neprestano je suočen proces rastapanja vlastitog "ja" i težnje za njegovom snažnom re/afirmacijom u neprestanoj potrazi za identitetom sa širokom skalom nijansi osjećaja i svjetonazora

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice.

Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više